Αναγνώστες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

H απαγορευμένη εκπαίδευση.

 
( Πατήστε να το δείτε από το youtube, και έπειτα αν δεν σας εμφανίζει αυτόματα τους υπότιτλους πατήστε το κουμπί που βρίσκεται τέρμα αριστερά στο δεξί μέρος κάτω από την οθόνη)

 Ένα ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση όπως θα έπρεπε να είναι. Μια εκπαίδευση που τα αναλυτικά προγράμματα αναφέρουν θεωρητικά, αλλά σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Το Νηπιαγωγείο είναι η μόνη βαθμίδα της εκπαίδευσης που έχει γίνει πρόοδος πάνω σε αυτό τον τομέα. Ίσως γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν είναι ικανά να μάθουν. Κι όμως, με το να παίζουν, με το να αισθάνονται μέσα από την αφή, την όσφρηση, μαθαίνουν! Η μάθηση προϋποθέτει να την κάνεις δικό σου προσωπικό βίωμα μέσα από την πράξη για να την αφομοιώσεις. Και αυτό ισχύει για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Σε άλλες λιγότερο και σε άλλες περισσότερο, λόγο του όγκου της ύλης. Γιατί περιορίζουμε αυτή την μάθηση μόνο στην προσχολική εκπαίδευση; Γιατί δεν προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε και στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες; Μήπως γιατί έχουμε επαναπαυθεί στην κλασσική εικόνα του δασκάλου που κάθεται πίσω από την έδρα και λειτουργεί δασκαλοκεντρικά, το οποίο είναι και το πιο εύκολο;



ΥΓ. Συγχωρέστε με που δεν απαντάω στα σχόλιά σας αλλά δεν μπορώ. Απαντάω κανονικά και ποτέ δεν βγάζει τις απαντήσεις μου. Αν ξέρει κάποιος γιατί γίνεται αυτό, θα του ήμουν ευγνώμων να μου πει. Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τα όμορφα λόγια σας :)

2 σχόλια: