Αναγνώστες

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Εύκολες λιχουδιές!

Όπως προσέξατε από το τελευταίο μου post, είπα για λίγο να ασχοληθώ με πιο ''πρακτικά'' θέματα.
Θα σας πω λοιπόν δύο εύκολες και πολύ νόστιμες συνταγές για cookies και muffins! Ναι, κι εσύ αγαπητέ συνομήλικε μου φοιτητή μπορείς να τα φτιάξεις! Κι εσύ μανούλα που τρέχεις όλη μέρα, μπορείς να τα φτιάξεις ένα Σαββατοκύριακο για τα παιδάκια σου!
Αφού μπόρεσα εγώ με τα δύο αριστερά χέρια, όλοι μπορείτε! :P

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα cookies. Στα ελληνικά, αφράτα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας.
Η συνταγή είναι από εδώ και έχει και άλλες πολύ ωραίες συνταγές για cookies αλλά προσωπικά αυτή είναι η αγαπημένη μου! Είναι εύκολη, γρήγορη και πολύυυ νόστιμη.


45-50 cookies
12'-14'
160-170 βαθμούς C
 Υλικά 
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
250 γρ. ζαχαρη
220 γρ. βούτυρο
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)
180 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
2-3 κ.σ. αλεύρι (για να το ανακατέψουμε με την κουβερτούρα)

 Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 160-170 βαθμούς C.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα αβγά, το αλάτι και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Κοσκινίζουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το ενσωματώνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα απαλά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε πάλι, να πάει παντού.
Βάζουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλιές* από τη ζύμη πάνω τους. Αφήνουμε κενό ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 12'-14', μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες τους.

 Μικρά μυστικά 
Καλύτερα να βάλουμε φουσκωτά κουταλάκια του γλυκού, γιατί αλλιώς φουσκώνουν πολύ και γίνονται πολύ μεγάλα τα μπισκότα. Αν δε θέλουμε να τα ψήσουμε στον αέρα μπορούμε να τα βάλουμε σε πάνω-κάτω αντίσταση (στους 180 βαθμούς), αλλά θα πρέπει να βάλουμε ένα ένα τα ταψιά. Όταν ψηθούν δεν τα βγάζουμε αμέσως από το ταψί τα αφήνουμε για 5'-8', να κρυώσουν λίγο.

Ορίστε και μια φωτογραφία από τα γλυκούλια μου!


Η συνταγή για τα muffins είναι από την φίλη μου Έλενα και την ευχαριστώ πολύ.
Πραγματικά έκαναν θραύση! Πρόλαβα να δοκιμάσω μισό μόνο, χαχα!
Υλικά :
1και 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας κακάο
3/4 της κούπας ζάχαρη
3/4 της κούπας σταγόνες κουβερτούρα (+1/4 της κούπας για γιαρνίρισμα)
1 κούπα γάλα
1/3 της κούπας + 2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
1 αυγό
1 κουταλιά απόσταγμα βανίλιας (εναλλακτικά περίπου 3 βανίλιες)

Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη και τις σταγόνες σοκολάτας(τα 3/4 της κούπας) σε ένα μπολ. Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά (γάλα, φυτικό λάδι, αυγό και απόσταγμα βανίλιας) σε ένα δοχείο. Ανακατεύουμε τα υγρά με τα στέρεα υλικά ώστε να γίνει ένα μείγμα. Τοποθετούμε το μείγμα στις θήκες για μάφιν, πασπαλίζουμε με τις σταγόνες σοκολάτας (το 1/4 της κούπας) και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Mικρά μυστικά :

  • Δεν πειράζει αν το μείγμα σας φαίνεται κάπως ''υγρό'', έτσι πρέπει να είναι.
  • Προσωπικά, έλιωσα σε μπεν μαρί λευκή σοκολάτα και την άλειψα από πάνω. Έπειτα τα πασπάλισα με τις σταγόνες σοκολάτας που έμειναν και με χρωματιστά τρουφάκια. Είναι πολύ ωραία και έτσι αλλά αν δεν τα θέλετε τόσο λιπαρά, είναι πολύ νόστιμα και μόνο με τις σταγόνες σοκολάτας απο πάνω.
Ιδού και μια φωτογραφία από την προσπάθειά μου να μην κάψω την κουζίνα!





Καλά μαγειρέματα!


4 σχόλια:

  1. Μας κολάζεις!Πωπω!Υπέροχα Χριστίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ!! Περιμένω εντυπώσεις αν τα φτιάξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχα φαίνονται! μόνο που τα είδα με έπιασε μια λιγούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή